OPEN Foundation

Search
Close this search box.

World Ayahuasca Conference 2014

Share This Post

wac2014_big

Het laatste decennium is de belangstelling voor ayahuasca wereldwijd ontzettend toegenomen. Tot haar “recente” ontdekking door de westerse wereld in 1851 bleef ayahuasca, in Zuid-Amerika ook bekend als “la grande medicina”, verborgen in de dichte begroeiing van het Amazonewoud.

Anno 2014 is de wetenschappelijke belangstelling voor ayahuasca niet louter meer een zaak van etnografen en plantkundigen. Meer en meer is het middel de aandacht gaan trekken van allerlei wetenschappers die de effecten, risico’s en therapeutische mogelijkheden ervan willen bestuderen. Deze beweging klinkt als een verre echo van de vroege jaren ’60, toen onderzoek naar psychedelische middelen als LSD op volle toeren draaide, omdat men vermoedde dat ze konden helpen bij een heilzame verkenning van de geest.

Waarom nu? Ayahuasca wordt veel gebruikt als sacrament binnen Santo Daime en União do Vegetal, twee Braziliaanse religieuze bewegingen. Toen vele kerkleden zich in de VS en Europa gingen vestigen begon de kennis over de plant zich in het collectieve bewustzijn te verspreiden – zelfs Sting had het tegenover Rolling Stone Magazine over zijn ervaringen. Vele mensen beschouwen de plant niet als een recreatieve drug, maar als een serieuze en heilige meesterplant. Vanzelfsprekend is samen met de publieke bewustwording ook de belangstelling van wetenschappers toegenomen.

In september aanstaande wil de World Ayahuasca Conference in Ibiza (Spanje) de discussie stimuleren over de rol van de plant in de wetenschap, geneeskunde, therapie en cultuur door vooraanstaande wetenschappers, farmacologen, antropologen, sjamanen en juridische experts samen te brengen. Op het congres zullen ook belangrijke juridische, ethische en duurzaamheidsvraagstukken aan bod komen die verband houden met ayahuasca.

Onder andere sprekers zullen aanwezig zijn: Dennis McKenna, die al meer dan 40 jaar lang medicinale planten bestudeert, Glenn H. Shepard Jr., etnobotanist, medisch antropoloog en filmmaker, en Anya Loizaga-Velder, klinisch psycholoog, die het therapeutisch potentieel van psychedelische planten onderzoekt. De workshops gaan onder andere over het meest recente wetenschappelijk onderzoek naar ayahuasca, het traditionele en religieuze gebruik ervan, de impact van de globalisering op de consumptie van ayahuasca, en over de rol van vrouwen in de wereld van ayahuasca.

Aangezien het gebruik van ayahuasca blijft groeien is een dergelijke multidisciplinaire dialoog noodzakelijk. Vele mensen gebruiken ayahuasca om hun spirituele horizon te verbreden, anderen om depressie en verslaving te bestrijden. Hoewel verder gedetailleerd klinisch onderzoek naar ayahuasca nodig is en er al heel wat op til staat, is het duidelijk dat de populariteit van en de wetenschappelijke belangstelling voor ayahuasca ons veel vertellen over het aanzienlijke potentieel dat deze plant lijkt te hebben voor de genezing van lichaam, geest en ziel.

Klik hier voor meer informatie over de World Ayahuasca Conference.

OPEN Foundation

Join ICPR 2022 Online!

ICPR features world-leading experts from many academic disciplines, including psychiatry, psychology, neuroscience, anthropology, ethnobotany, and philosophy who come together to give a scientific conference for academics, therapists, researchers, clinicians, policymakers, and members of the public. Get your ICPR 2022 livestream ticket today and use the code OPENLIVE30 at checkout for a €30 discount.

Learn More

INTERESTED IN PSYCHEDELIC RESEARCH AND THERAPIES?

Subscribe to our new OPEN-Minded newsletter to stay in the loop, hear about our events, and become a part of a community dedicated to advancing psychedelics.

By clicking subscribe, I confirm to receive emails from the OPEN Foundation and agree with its privacy policy.

16 July - NDE's and Psychedelic Experiences: Commonalities & Insights

X