OPEN Foundation

Darwin’s Pharmacy: Sex, Plants, and the Evolution of the Noösphere (In Vivo)

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Darwin's pharmacyDarwin’s Pharmacy: Sex, Plants, and the Evolution of the Noösphere (In Vivo) door Richard M. Doyle, University of Washington Press, 2011.

In zijn boek ‘Darwin’s Pharmacy: Sex, Plants, and the Evolution of the Noösphere (In Vivo)’ draait Richard Doyle, professor Engels aan de Penn State University, een ingewikkelde stelling in elkaar die een aantal van onze wetenschappelijke vooronderstellingen, zoals intentionaliteit, evolutie en taal, uitdaagt. Zorgvuldig analyseert hij de invloed die psychedelica kunnen hebben op de waarneming, en suggereert hij zodoende een bijna Copernicaanse revolutie. Als we bepalen dat de spirituele piekervaringen die door planten en paddenstoelen worden teweeggebracht functioneren als “spraakbevorderaars”, en we in ruil daarvoor deze “brengers van schoonheid” helpen zich voort te planten, hoe kunnen we dan zeggen welke intelligentie de andere beïnvloedt?

Schrijvend over trip reports, sjamanisme en cannabispornografie probeert Doyle een taal die vinden die, net als de psychedelische ervaring, de subject/object-dichotomie overstijgt. Het is zijn doel om onze normale manier van denken af te breken, zodat we een nieuw perspectief kunnen vormen. Een perspectief waarin bewustzijn steeds al ingebed is in een ecologische context, wat betekent dat alles wat we ervaren afhankelijk is van ‘set en setting.’ Doyle lijkt de nagel op de kop te tikken als hij deze psychoactieve stoffen omdoopt tot ‘ecodelica’ omdat deze planten en stoffen ons helpen onze interconnectie met het ecosysteem van onze te planeet gewaar te worden.

Het resultaat is een rijk en stimulerend boek waarin vorm en inhoud onlosmakelijk verbonden zijn, en de grenzen tussen feiten en interpretaties vervagen. De samenloop van zijn ontelbare ideeën kan alleen in zijn geheel worden begrepen, waarmee het risico gelopen wordt dat een aantal van zijn kerninzichten over het hoofd zullen worden gezien. Maar voor de filosofisch aangelegde lezer met een open geest is het een goed geschreven boek dat veel aannames in vraag stelt, en alleen al om die reden is het de moeite waard om te lezen.

Koop dit boek via bookdepository.com en ondersteun Stichting OPEN

OPEN Foundation

Join ICPR 2022 Online!

ICPR features world-leading experts from many academic disciplines, including psychiatry, psychology, neuroscience, anthropology, ethnobotany, and philosophy who come together to give a scientific conference for academics, therapists, researchers, clinicians, policymakers, and members of the public. Get your ICPR 2022 livestream ticket today and use the code OPENLIVE30 at checkout for a €30 discount.

Learn More

INTERESTED IN PSYCHEDELIC RESEARCH AND THERAPIES?

Subscribe to our new OPEN-Minded newsletter to stay in the loop, hear about our events, and become a part of a community dedicated to advancing psychedelics.

By clicking subscribe, I confirm to receive emails from the OPEN Foundation and agree with its privacy policy.